Praat over wat je plezier geeft

RelaxHack #13

Wanneer je wel eens een dagboek hebt bijgehouden weet je dit. Op dagen dat het niet meezit kan je pagina’s volschrijven met alles dat je dwars zit, maar op fijne dagen kom je vaak, als je ├╝berhaupt eraan denkt om je dagboek te pakken, vaak niet verder dan “het was fijn vandaag”. Geen pagina’s vol met alle leuke dingen die er gebeurt zijn of dingen die meezaten. Waarom zou dat zijn, dat je wel precies weet hoeveel stoplichten er onderweg op rood sprongen, maar dat je de groene lichten voor lief neemt?

Zowiezo in Nederland zijn we erg goed in klagen. Het weer is favoriet. Het is te warm, het is te koud. Het regent te vaak, het regent te weinig. Maar denk maar eens over je eigen gewoontes na. Praat je over je werk, dan heb je het al gauw over de zaken die mis gingen. Praat je over politiek, dan zijn et de dingen die niet goed werken die alle aandacht krijgen. En dit geldt eigenlijk voor alle gesprekken die je op een dag hebt. Klagen gaat ons beter af dan ergens positief over praten. Ik kan me zelfs 123 geen goed woord hiervoor bedenken. Voor het klagen heb ik zo een alternatieven. Zeuren, mekkeren, zeiken. Maar hoe noem je het wanneer je het over de positieve dingen hebt? Toch apart.

Een bekend gezegde is echter ook “Alles was je aandacht geeft groeit”. Door onze fascinatie met wat mis gaat geven we de hele dag, elke dag een enorme hoeveelheid aandacht aan wat mis gaat, wat beter kan, wat niet klopt. Raad maar eens wat gaat groeien.

Let eens een dag op waar je het over hebt en probeer het zorgen maken en klagen nu eens te verminderen en alleen te hebben over wat je leuk vond, wat wel werkte, wat wel meezat. En kijk dan eens hoe je je voelt. Een stuk relaxter kan ik je garanderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart