Start waar je bent

Daar sta je dan, op een kruispunt in je leven. Alles wat je pas nog als volkomen normaal beschouwde is verdwenen of in ieder geval flink veranderd. Of het nu een pandemie is die het leven maanden stil legt, een ontslag, de geboorte van je kind, een nieuwe relatie of misschien is het gewoon tijd. Er zijn heel veel zaken die je kunnen triggeren en je alles net even of volledig anders laten zien. En hoewel anders meestal als een bedreiging wordt gezien is het eigenlijk gewoon een kans. Een kans om te gaan doen wat je werkelijk wil. Aan de ene kant zegt alles in je Fuck it. Ik ga gewoon door met waar ik mee bezig was. Maar aan de andere kant knaagt het What if. Op wereldreis, een bedrijf starten, een andere carrière starten. Stappen die eigenlijk te groot leken toen alles nog normaal was. Maar normaal was gisteren. Nu is nu.

Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt en waar je ook heen wilt, bovenstaande quote is het enige pad dat je hoeft te volgens. Het is de enige en tevens eenvoudigste stap die je moet nemen en die juist daardoor door de meeste mensen direct over het hoofd wordt gezien.

Deze stap is niet alleen het belangrijkst, het is vaak ook het spannendst. Maar het is vooral het meest voor de hand liggend waardoor het minder belangrijk lijkt. We hebben allemaal namelijk van nature het gevoel dat we eerst nog …. vul maar in…. voordat we ergens mee kunnen of mogen beginnen. En als we dat hebben gedaan moeten we nog … vul maar in …En daarna natuurlijk nog … vul maar in … Het lijstje gaat maar door. Maar geloof me, om tot iets te komen is deze quote het belangrijkste mantra. Gewoon beginnen, waar je bent, met wat je hebt en je best doen. Hoe je begint is nog geeneens van belang. Het opschrijven van je idee, eens op google kijken of het al eerder is gebeurd of gewoon eens met iemand erover praten. Misschien kan je zelfs de eerste versie van het product maken waar je over zit te denken. Of de reisgids lezen van het land waar je heen wil gaan emigreren. Het punt is, deze eerste stap, hoe groot of hoe klein ook, genomen vanuit het moment zet de boel in beweging. Het laat je dingen zien waar je nog nooit had over nagedacht (terwijl je misschien al maanden in je hoofd alles aan het uitwerken ben). Het is de eerste stap van het grote avontuur, maar tegelijkertijd ook de reden waarom dit avontuur niet van de grond komt, waarom mensen blijven zitten waar ze zitten en niet verder komen dan de droom. Want er zijn genoeg redenen om het niet te doen. 

Start waar je bent. Gebruik wat je hebt. Doe wat je kan. De combinatie van deze drie zaken is meer dan genoeg om te realiseren wat je wilt of waar je van droomt. Wanneer je dit mantra voor jezelf blijft herhalen gaat het helemaal goed komen. Want het is geen vast gegeven. Je komt op meerdere plekken, je zal ook meer of minder hebben om te gebruiken, dus dit blijft veranderen evolueren en tot iets moois groeien wanneer je er maar voor gaat. 

Start waar je bent:

Letterlijk, of het nu op de bank voor de TV is, in bed, op het strand, op vakantie of in de file. Dit is de enige plek waar je kan beginnen. Je hoeft niet eerst ergens anders te zijn. Je hebt geen werkplaats nodig, geen kantoor, geen pot of meer er. Maar ook figuurlijk, start zoals je bent, met alles wat je mee en tegen hebt. Waar je nu bent is de enige en perfecte plek. Je hoeft niet eerst meer te studeren, je hoeft niet eerst meer zaakjes op orde te hebben, je hoeft niet succesvol te zijn of aan de grond zitten. Nee, hier en nu. Start. 

Schrijf eens op waarmee je in je hoofd al zolang bezig ben. Werk het eens uit als een echt plan. Knutsel een prototype van het product waarmee je de wereld wilt veranderen. Starten kan op heel veel manieren.

Gebruik wat je hebt:

Kijk om je heen, in je huis, je schuur, je hoofd en hart en je adresboek. Dat is er en dat is genoeg. Niet nog een studie, beter gereedschap, meer geld of meer tijd. Wat je om je heen ziet en weet is genoeg om te beginnen, wat je ook van plan bent.

Richt in een hoekje van de kamer een kantoortje in waar je altijd kan gaan zitten om verder aan je plan te werken. Kijk in je adresboek wie je verder kan helpen met informatie, contacten of geld. Pak je laptop en ga op (markt)onderzoek. Er is meer voorhanden dan je denkt. 

Doe wat je kan:

Doe je best , dat is goed genoeg, dat zal je moeder misschien wel eens tegen je gezegd hebben. En ook daar had ze gelijk in. Stop wat je kan in wat je gaat doen en doe wat je kan. Maar dan wel alles. Oftewel, ga ervoor.

De combinatie van deze drie zaken is zoals gezegd meer dan genoeg om te realiseren wat je wilt of waar je van droomt. Wanneer je dit mantra voor jezelf blijft herhalen gaat het helemaal goed komen.

Als ik je hierbij kan helpen, kijk dan even onze coaching pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart